Resurse pentru Septuaginta [update]

Vă ofer mai jos acces la cele mai importante resurse, care ar putea fi folosite în discuția despre Septuaginta și receptarea ei pe la nivel bisericesc ortodox. O bună parte dintre resurse se pot descărca, altele sunt disponibile gratuit online. Dacă cineva se pricepe să le compacteze într-un pdf pe cele disponibile online, îi foarte mulțumesc.

Marile codice ale Septuagintei

  • Codicele Sinaitic (sec. IV) acces aici
  • Codicele de la Vatican (sec. V) acces aici sau aici în format pdf prin bunăvoința pr. Filotheu
  • Codicele Alexandrin (sec. V) acces aici. Informația de pe site nu e actualizată, nu e doar NT, e tot codicele.

Vechi ediții tipărite

Ediția princeps a Septuagintei în Poliglota de la Alcala (Complutum) (tipărită 1515-1517, dar publicată abia în 1520) acces aici

Biblia Aldină sau Biblia greacă de la Veneția 1518 (practic a apărut înaintea Poliglotei complutensiene) acces aici sau aici pdf de la pr. Filotheu. Este a doua ediție tipărită a Septuagintei. A apărut în tipografia lui Aldo Manuzio, de aceea se numește aldină. Au fost folosite manuscrise aduse în apus de Bessarion (mitropolit ortodox care a devenit apoi cardinal catolic).

Septuaginta Sixtină (Roma 1587) acces aici. Este prima ediție făcută după criterii mai riguroase științifice. Urmează Codicele de la Vatican. A apărut sub papa Sixtus V, de la care își și trage numele de sixtină.

Biblia greacă de la Frankfurt 1597 acces aici și aici. Este o Biblie care se bazează pe Biblia de la Basel din 1545 (acces aici grație pr. Filotheu), care, la rândul ei se bazează pe Biblia de la Veneția din 1518. Este editată de niște hughenoți. Este o Biblie foarte importantă pentru noi ca români, pentru că ea a fost tradusă de Nicolae Milescu Spătaru, iar traducerea lui, cu unele modificări, a fost introdusă în Biblia de la București din 1688 (prima Biblie integrală în limba română). Recomand primul link, unde este scanată superb. La al doilea link e scanată – nu știu de ce – invers!

Ediții ortodoxe

Prima Biblie greacă editată de ortodocși (tipografia lui Nikolaos Glykys, Veneția, 1687). Din păcate sunt disponibile doar fragmente aici. A fost sponsorizată de domnitorul Șerban Cantacuzino al Țării Românești (același care, un an mai târziu, va sponsoriza și Biblia de la București). Nikolaos Glykys însuși era grec din Ioannina, ortodox.

Prima Biblie greacă asumată de Biserica ortodoxă (Moscova, 1821) acces aici. Apare cu binecuvântarea sinodului Bisericii Ortodoxe Ruse, fiind editată de Societatea Biblică Rusă (cu sprijinul financiar al unui negustor grec). Este tipărită în tipografia Sinodului Bisericii Ruse. Această ediție este (din câte am văzut) foarte apreciată la Mt. Athos, fiind prima ediție a Septuagintei asumată de Biserică.

Ediția nouă a Vechiului Testament în greacă de la editura oficială a Bisericii Grecești Apostoliki Diakonia (vezi aici o ediție electronică, iar aici ediția tipărită așa cum este comercializată, având listată și ordinea cărților biblice din cuprins).

Rugăminte

Dacă cineva cunoaște pe internet accesul către ediții importante menționate (de pildă Veneția 1687) sau le are scanate, îl rog să ne pună la dispoziție aceste materiale. Ar fi interesant de urmărit și alte ediții ortodoxe de după cea de la Moscova (Atena 1843-1850, Atena 1892, Atena 1928, Atena 1935). Nici la acestea nu am acces. De asemenea, poate există pe undeva și o variantă scanată a ediției de la Apostoliki Diakonia (publicată în 1997). Îi mulțumesc părintelui Filotheu Bălan pentru accesul la Biblia de la Basel 1545.

Alte resurse utile

Mai multe resurse de studiu se găsesc pe site-ul de la The International Organization for Septuagint and Cognate Studies (IOSCS) vezi aici.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s