Adam Burakowski, Dictatura lui Nicolae Ceaușescu (1965-1989). Geniul Carpaților, ed. II, Polirom, 2016.

Nu știu ce mi-a venit că nu m-am putut abține să nu citesc după Bookfest monografia lui Adam Burakowski, Dictatura lui Nicolae Ceaușescu (1965-1989). Geniul Carpaților, ed. II, Polirom, Iași, 2016.

Aflu că acum 50 de ani, în 1968, unul dintre evenimentele care au dus la stoparea liberalizării din societatea românească ar fi fost o demonstrație a studenților în ajunul Crăciunului (pp. 157-158). Există două relatări despre acest eveniment mai puțin cunoscut. Burakowski folosește notele informative ale Ambasadei Republicii Polone la București, care, ca orice ambasadă, monitoriza situația din România și informa regulat centrala. După datele ambasadei polone, acțiunea ar pornit chiar de la studenții teologi. Au participat câteva sute (până la 1000) de persoane, s-au cântat colinde, grupul de studenți a mărșăluit din căminele din Cotroceni în Piața Universității, apoi pe Magheru, li s-au adăugat romano-catolici de la Biserica Italiană, și au ajuns în Piața Romană. După o variantă, demonstrația s-ar fi liniștit acolo, prin intervenția unor activiști comuniști. După cealaltă variantă, demonstrația ar fi continuat până la Gara de Nord, unde niște reporteri străini chiar ar fi făcut poze și înregistrări pe bandă de magnetofon. S-ar fi scandat, printre altele, „Jos Ceaușescu!”, și aceasta la câteva luni după succesul lui Ceaușescu din august, când s-a opus invaziei sovietice din Cehoslovacia.

Studenții s-au împrăștiat fără niciun eveniment neplăcut și fără vreo intervenție a Miliției. Nimeni n-a fost arestat, dar aceasta nu pentru că Ceaușescu n-ar fi dorit, ci pentru că nici secretarul CC Vasile Patilineț, nici primarul capitalei Dumitru Popa n-au vrut să complice lucrurile și să-l scoale noaptea din somn. A doua zi, s-a dovedit că, dacă ar fi știut de demonstrație, Ceaușescu ar fi ordonat represiuni.

Sunt curios dacă există și alte date. Cine mai exact erau acei studenți de la Teologie? Mai trăiesc unii dintre ei? Știe cineva?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s