Psalmul 114: Pe cine păzește Domnul?

Biblia Sinodală traduce textul din Psalmul 114:6 (psalm numerotat 116 în Textul Ebraic și în Bibliile protestante): „Cel ce păzește pe prunci este Domnul”. Dar este o problemă.

Într-adevăr, așa redă Septuaginta, iar Biblia Sinodală o urmează îndeaproape. Problema este că termenul ebraic nu înseamnă neapărat „prunc”. El apare de trei ori în Psaltire, dar ebraicul peti (la plural petayim) înseamnă mai degrabă „simplu”, „naiv”, chiar „prost”.

În Psaltire, Septuaginta optează de fiecare dată pentru redarea cu „prunc” (nepios sau nepion). În afară de textul nostru, îl întâlnim în Psalmul 18: „mărturia Domnului este credincioasă, îi înțelepțește pe prunci” (v. 8) și în Psalmul 118: „Descoperirea cuvintelor Tale îi luminează și îi învață pe prunci” (v. 130). Biblia Sinodală urmează și în aceste cazuri Septuaginta.

Dar termenul apare și în afara Psalmilor, iar acolo Septuaginta nu mai este consecventă. În cartea Proverbelor (Pilde) peti este tradus cu „lipsit de răutate” (akakos) (Proverbe 1:4; 8:5; 14:15; 21:11), ceea ce Sinodala redă prin „cel fără gând rău”, „simplu”. Sau mai este tradus cu „nechibzuit” (aphron) (Proverbe 9:4; 14:18; 19:25; 22:3; 27:12), în Sinodală „neînțelept”, „fără minte”, „prost”. Anania mai strecoară și câte un spumos „zăbăuc” (9:16). Într-un text chiar, în care peti apare de două ori (1:22), Septuaginta redă și prin „lipsit de răutate” și prin „nechibzuit”, ca și cum ar vrea să împace și capra și varza. Pe lângă acestea, rămâne și varianta cu „prunci” (nepioi) (Proverbe 1:32) sau de-a dreptul – extins și explicit – prin „prunc nechibzuit” (aphron teknon) (Proverbe 7:7).

Interesant că există și cazul (Proverbe 1:22) în care Biblia Sinodală nu mai urmează Septuaginta, ci Textul Ebraic, traducând prin „proști”, deși Septuaginta optase pentru „lipsiți de răutate” (akakoi). E adevărat, și contextul o cam cerea.

Să ne întoarcem la Psalmul 114. Pe cine păzește Domnul? Cred că trebuie să dăm întâietate aici Textului Ebraic. Este vorba de cei fără minte, simpli, necopți. Sigur că pruncii se încadrează în această categorie, dar miza este să nu-i excludem pe cei de-a dreptul proști dintre adulți. Doamne, păzește(-mă)!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s