Zeul flatulenței

Când credeam că le-am văzut pe toate, găsesc în literatura akkadiană un imn închinat flatulenței. Mai mult, flatulența este divinizată.

„Vântule, o, vântule! Vântule, tu ești focul zeilor. Tu ești vântul dintre excremente și urină. Tu ai ieșit și ți-ai luat locul printre zei, frații tăi” (Benjamin R. Foster, Before the Muses: An Anthology of Akkadian Literature, ed. 3, CDL Press, Bethesda, 2005, p. 973).

Mi-e greu să-mi imaginez ce sens avea o asemenea incantație. Probabil că dacă sufereai de balonare, îți rugai „vântul” să te părăsească pentru ceva mai bun, o apoteotică ușurare. Dar e ironie sau pur și simplu conștiința absurdă că totul e divin?!

3 comentarii

  1. Aceasta chestiune este, fara doar si poate, o salbaticie. Ceea ce este sublim este sa iti fie taiat preputul la varsta de 8 zile, sa mai si risti sa mori de pe urma acestei treburi si sa crezi ca divinitatea este interesata de pielea aia ori sa crezi ca divinul ar putea avea vreo legatura cu mirosul de carne de capra arsa, asta da inspiratie divina!!! Daca ar fi scris undeva in biblie despre zeul flatulentei, „caile domnului” ar fi devenit brusc „incurcate”, ai fi bagat imediat prosteala cum ca credinta transcede realitatea fizica(cum ai mai facut-o), ca sigur stie divinitatea de ce a cerut treaba asta, ca, cine suntem noi sa judecam divinul si alte manipulari penibile de tipul asta.
    Ceea ce mi se pare cu adevarat abject este insa faptul ca vorbesti ca si cand nu ai fi auzit in viata ta de dubla masura

    Apreciază

  2. Dadadada, sigur…acum o dam pe simtul umorului. De ce nu o dai cu simtul umorului si cand sustin amicii tai in fuste ca divinitatea la care se roaga ei se ocupa cu taierea preputului, nu ti s-ar parea extrem de amuzant?!
    Pasiune in orientalistica?! Ce zici de putina pasiune in daco-getica?! Ce anume au mai bun mizeriile acestea importate fata de miturile stramosilor nostri? Vreau sa spun in afara de campania desantata de marketing desfasurata si dubla ta masura mai mult decat evidenta….nimic, nu?! Daca tie ti se pare normal cum pui problemele, mie mi se pare ca iti prostituezi constinta si nu esti decat un propagandist si un manipulator abject…

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s