Un rabin în calendarul ortodox?

Pe 2 august, Biserica Ortodoxă îl prăznuiește pe Dreptul Gamaliel. Nu este altul decât rabban Gamliel haz-Zaqen, rabinul Gamaliel cel Bătrân, un ilustru fariseu, învățător al Legii din prima generație (a așa-zișilor Tannaimi), membru și președinte al sinedriului în prima jumătate a secolului I dHr. Bunicul său era chiar Hillel, fondatorul unei școli rabinice, a cărei doctrină rivaliza cu școala mai aspră a lui Șammai, dar care s-a impus în cele din urmă în iudaismul rabinic. Gamaliel cel Bătrân a condus sinedriul, forul cel mai înalt al autorității religioase iudaice, începând cu anii 30, deși adepții școlii lui Șammai formau pe atunci majoritatea.

Tosefta, una dintre părțile literaturii talmudice, conține trei scrisori ale lui Gamaliel adresate iudeilor din Galileea, Iudeea, dar și din diaspora (Babilon și Media). Pe seama lui sunt puse numeroase takkanot, adică legi rabinice, multe dintre ele cu specificația „pentru bunătate” (Gittin 4.2-3). În legile promulgate, se remarcă atitudinea favorabilă față de femeile aflate în pericol de divorț sau grija pentru cei care erau nevoiți să se deplaseze în sabat, cărora Gamaliel le mărește numărul de pași permiși (Roș Hașșana 2.5).

Avea legături cu familia regală iudaică, cel mai probabil cu regele Irod Agrippa I. Dintre copii, sunt cunoscuți Simeon, care îi urmează la conducerea sinedriului și o fiică, măritată cu un preot, Simeon fiul lui Natanael hak-Kohen (Tosefta, Avoda Zara 3.10). Posibil ca tot un fiu de-al său, cu numele Iisus (Iesous), să fi ajuns mare preot între 63 și 65 dHr. (cf. Iosif Flaviu, Antichități iudaice 29.9.4, apud Joseph Fitzmyer, The Acts of the Apostles, Anchor Bible 31, Dobleday, 1998, p. 339).

Gamaliel ar fi murit prin 52 dHr. În Talmud scrie cu multă emfază: „Când rabban Gamliel cel Bătrân a murit, slava Torei s-a stins, iar curățirea și sfințenia au încetat” (Mișna, Sota 9:15; mai multe informații, pe lângă cele deja prezentate, se găsesc în Encyclopedia Judaica, ed. II, vol. 7, p. 364).

Vedem, așadar, că a murit ca rabin iudeu, recunoscut de toți ca atare. Este însă interesant că în tradiția creștină s-ar fi convertit la creștinism. Potrivit literaturii pseudo-clementine, Gamaliel ar fi devenit creștin: „Gamaliel, căpetenia poporului, era în taină fratele nostru întru credință, deși rămăsese la sfatul nostru printre aceia” (Recunoașterile clementine 1.65; F. Stanley Jones, An Ancient Christian Source on the History of Christianity: Pseudo-Clementine Recognitions 1.27-71, SBL, Atlanta, 1995, p. 100).

De altfel, Gamaliel cel Bătrân apare și în Noul Testament. În Faptele Apostolilor 5:34, Gamaliel ia apărarea apostolilor în sinedriu, unde erau judecați pentru noua învățătură propovăduită chiar în Templul din Ierusalim. Mai mult, Sf. Apostol Pavel fusese discipol al lui Gamaliel (Fapte 22:3), cel mai probabil nu ca să ajungă la rândul lui rabin, ci ca să dobândească o cât mai consistentă cunoaștere a Legii. Termenul folosit, pepaideumenos sugerează mai degrabă o educație generală, nu una profesională (vezi discuția la Klaus Haacker, în James D.G. Dunn (ed.), The Cambridge Companion to St Paul, 2003, p. 21).

Nu pot să nu observ că tradiția convertirii lui Gamaliel pare să intre în contradicție cu profilul rabinului învățător de Lege așa cum i s-a păstrat în iudaism. S-a convertit cu adevărat Gamaliel? Ar mai fi rămas un asemenea creștin în sinedriu și ar mai fi învățat despre respectarea Legii în maniera fariseică a școlii lui Hillel? Poate că Duhul suflă unde vrea și discipolii Domnului nu trebuie neapărat să fie vizibili, cu acte în regulă.

3 comentarii

  1. Mă bucur să văd că aveți un blog, Părinte Alex Mihăilă, pe care să adaugați un asemenea gen de informații. Nu m-aș fi așteptat să găsesc un rabin în Calendarul Ortodox… cu atât mai mult cu cât azi îmi sărbătoresc ziua de naștere 🙂. Dumnezeu cunoaște cel mai bine inima fiecărui om.

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s