E biblic să mă rog pentru cei decedați?

Este o întrebare care apare des în discuțiile dintre ortodocși și catolici, pe de o parte, și confesiuni protestante și evanghelice, pe de altă parte. Evanghelicii invocă în primul rând lipsa unor versete clare din Noul Testament care să ateste că în epoca apostolică asemenea rugăciuni se făceau pentru cei decedați.

Aș dori să subliniez un singur aspect. E frapant pentru mine ca ortodox că evanghelicii sunt de acord să se roage pentru atei sau pentru oameni de alte religii, care nu L-au cunoscut pe Hristos, doar pentru că sunt vii, dar să nu se roage pentru părinții decedați, deși au fost creștini. Răspunsul lor va fi: Nu, pentru că Domnul Hristos nu ne-a poruncit explicit și nici nu avem exemple la Apostoli și ucenici.

Sunt profund revoltat și cred că este unul dintre efectele nocive ale principiului Reformei, Sola Scriptura. Dacă nu am temei clar în Scriptură, nu pot face nimic.

Și totuși, unii creștini din Corint făceau în vremurile apostolice ceva și mai și. Se botezau pentru cei decedați. De ce o făceau? Desigur, o făceau pentru rude sau prieteni care nu deveniseră creștini, nu se botezaseră, și credeau că prin gestul lor extrem de a primi încă o dată Botezul – dar nu pentru ei, ci în contul celor decedați – îi ajută pe cei de dincolo. Știm despre acest fapt din 1 Corinteni 15.29.

Cum răspunde Pavel? El, care îl dă Satanei pe tânărul incestuos (1 Corinteni 5.5) și îi ceartă pe corinteni pentru dezbinări, nu îi condamnă pe cei care se botezau în contul celor morți, ci folosește practica drept un argument al învierii: „Altfel, ce ar face cei care se botează pentru cei morți? Dacă nu înviază morții nicidecum, de ce se mai botează ei pentru cei morți?”.

Acei corinteni făceau un gest extrem, care depășește orice rugăciune sau mijlocire pentru cei decedați. Se botezau în contul acelora. Dacă n-ar fi o chestiune biblică, aș spune că aveau o gândire magică. Și totuși Apostolul nu le zice nimic, nu îi combate, ci spune că fără nădejdea învierii gestul lor nu ar avea sens.

Să te botezi pentru cineva înseamnă să-l iubești atât de mult încât să nu poți concepe că el este, dincolo de viața pământească, în afara iubirii lui Hristos. Înseamnă să-ți pui viața pentru el. Pentru că botezul are și această imagine a morții omului vechi și a învierii întru Hristos.

Dacă vreun înger sau chiar Dumnezeu Însuși mi s-ar arăta și mi-ar spune: „Nu te ruga pentru cei morți!”, îndrăznesc să vă mărturisesc că m-aș ruga în continuare. Nu ca sfidare sau ca neascultare. Ci pentru că m-aș gândi la Luca 18, la judecătorul bătut la cap de o văduvă cu rugămintea ei. Deși judecătorul nu se temea de Dumnezeu, în cele din urmă îi face dreptate (18.5). Mi-aș asuma să mă rog pentru cei morți din familia mea și pentru cei pe care i-am cunoscut, în nădejdea – nicidecum cu forțarea mâinii – că Dumnezeu va face dreptate aleșilor Lui care strigă zi și noapte către El, măcar că zăbovește față de ei.

4 comentarii

  1. Si totusi, pe langa pasajul din cartea deuterocanonica 2 Macabei (12:39-46) din Vechiului Testament in care se arata ca evreii acelor vremuri se rugau pentru cei morti ai lor, avem si in Noul Testament, in cartea canonica 2 Timotei (1:16-18) un exemplu in care Sf. Apostol Pavel se roaga pentru un crestin deja decedat, pe care l-a cunoscut foarte bine in timpul vietii aceluia, respectiv pentru soarta lui Onisifor in Ziua Judecatii.

    Apreciat de 2 persoane

  2. Alex, versetul de la sfarsitul capitolului 1, din a doua epistola a sf. Pavel catre timotei, poate fi interpretat ca o rugaciune pentru Onisifor, care probabil murise, asa cum reiese din context? deci un argument biblic pentru rugaciunile noastre pentru sufletele celor adormiti?

    ” Să-i dea Domnul ca, în ziua aceea, el să afle milă de la Domnul. Şi cât de mult mi-a slujit el în Efes, tu ştii prea bine „.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s