Pomelnicul lui Dumnezeu

Astăzi este pomenirea morților (moșii de vară) în Biserica Ortodoxă. În fumul de tămâie și în ploaia sâcâitoare, cred că am citit câteva mii de nume care mie nu îmi spuneau nimic. „Ion, Elena, Gheorghe, Maria…”

În Biblie sunt câteva capitole bune care cuprind nume de persoană. Este suficient să începeți lectura cărților Paralipomene sau Cronici, ca să înțelegeți la ce mă refer. Sigur că sunt plictisitoare și chiar am văzut ediții ale Bibliei în care aceste pasaje sunt scrise cu un corp de literă mai mic. Am o ediție Revised Standard Version în felul acesta. Dacă pentru unele versete poți discuta pe larg, se pot scrie tomuri întregi, te întrebi ce ar fi de comentat din aceste simple nume? Sigur că istoric le poți investiga, le poți analiza filologic, dar este un demers incomparabil mai sărăcăcios decât amplele tâlcuiri teologice ale unor versete învățate printre primele la lecțiile de studiu biblic.

Și totuși, scribii docili și-au făcut datoria. Le-au copiat cu obstinație, străduindu-se să le rețină corect forma – deși de câteva ori nu au reușit –, iar rezultatul muncii lor, listele propriu-zise, și-au găsit locul în paginile Scripturii sacre. Înțeleg că listele de nume sunt tot atât de mult insuflate de Duhul Sfânt precum și versetele mai „tari” teologic. Chiar dacă pentru mine nu înseamnă mare lucru, sunt doar niște nume – foarte rar mai cunoști pe cineva din alte istorisiri biblice –, totuși pentru cineva ele au importanță. La fel cum pomelnicele credincioșilor sunt necunoscute pentru mine, deși pentru fiecare dintre ei pomelnicul are sens, nu este o simplă listă, ci sunt numele persoanelor dragi, la fel listele acestea din Biblie sunt pomelnicul cuiva. Ele sunt pomelnicul lui Dumnezeu. „Adam, Set, Enoș, Chenan, Mahalaleel, Iered…”

5 comentarii

 1. Pomelnicul este una din metodele educative :
  1- pentru cunoaștere
  2-pentru învățare
  3- pentru recunoaștere
  4- pentru exercitarea memoriei și rotițelor gândirii
  5- pentru imprimarea și perpetuarea sentimentelor tandreții -fsra de care viața de împotmolește
  6-pentru a înțelege pe Dumnezeu pomenind și ..dând pomeni…

  ❤️Fericite Rusalii 🌹

  Apreciază

 2. Părinte profesor, vă asigur că sunteți în pomelnicul meu. Vă înțeleg foarte bine ca profesor de Biblie. Acele nume, care nouă nu ne mai spun nimic, erau în cea mai mare parte cunoscute primilor destinatari ai Scripturilor Sfinte. Este într-adevăr, foarte impresionant și emoționant să citesc pasaje ca Nehemia 3 sau Neemia 8:1, ca de altfel și liste din Numeri și din alte cărți, care nu sunt nume moarte. Pe lângă semnficația lor, care arată gusturile cultural-spirituale ale evreilor din acea perioadă, numele trimit la persoane CUNOSCUTE AUTORULUI și contemporanilor lui, întărind sentimentul de autenticitate a cărții, de simpatie și solidaritate socială, de conlucrare. La fel de emoționant este și ultimul capitol din Romani, unde „pomelnicul” nu este citit pe vârful limbii, ci cu unele trăsături îngroșate în dreptul unor persoane. Apostolul îi cunoștea pe toți acei creștini din Roma, pentru că erau conaționali de-ai lui, cu care făcuse cunoștință mai înainte, în Iudeea.
  Multă sănătate și spor în proiectele frumoase pe care le aveți!

  Apreciat de 1 persoană

  • Mulțumesc, domnule profesor. Micul articol era destinat în primul rând fraților ortodocși, care sunt atenți la pomelnicele lor, dar se plictisesc citind listele de nume din Biblie. Este o explicație pe „limbaj ortodox”.

   Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s