Iisus Hristos la aproape 50 de ani

A devenit un fapt comun că Hristos ar fi murit pe la 33 de ani. La 30 de ani a fost botezat, apoi a propovăduit vreme de trei ani. Chiar și lumânările de parafină vândute în Ierusalim sunt în număr de 33, după anii vieții pământești a lui Iisus. Totuși, lucrurile ar putea sta altfel. Vă puteți imagina un Iisus Hristos Care se apropie de 50 de ani? Și nu, nu e romanul lui Kazantzakis pentru care a fost excomunicat.

Sfântul Irineu de Lyon apără această perspectivă, bazată în întregime pe Biblie. Ereticii gnostici considerau în acea vreme (secolul II dHr.) că activitatea publică a lui Hristos s-a desfășurat într-un singur an, plecând de la versetul din Luca 4.18-19: „Duhul Domnului este peste Mine, pentru că M-a uns să binevestesc săracilor, M-a trimis să vindec pe cei zdrobiți cu inima; să propovăduiesc robilor dezrobirea și celor orbi vederea; să slobozesc pe cei apăsați și să vestesc anul plăcut Domnului”. Pentru că la începutul activității Sale, Hristos vorbește de „anul Domnului”, ereticii extrăgeau de aici ideea că activitatea publică s-a desfășurat în decursul unui an, iar Patima a fost în luna a douăsprezecea (Împotriva ereziilor 2.22.5).

Sf. Irineu observă însă că, deși prima parte (privată) a vieții lui Iisus a însemnat aproximativ 30 de ani, totuși s-au scurs apoi mai mulți ani. Abia de la 40 de ani putea cineva pe atunci să profeseze în popor ca învățător (Împotriva ereziilor 2.22.5). Sf. Irineu se referă apoi la pasajul din Evanghelia după Ioan, când Hristos le spune iudeilor că Avraam a fost bucuros să vadă ziua Lui. „Deci au zis iudeii către El: Încă nu ai cincizeci de ani și l-ai văzut pe Avraam?” (Ioan 8.57). Sf. Irineu comentează: „O asemenea expresie se potrivește cuiva care a trecut deja de 40 de ani, fără să fi ajuns încă la al 50-lea an de viață, dar nici nu se află prea departe. Unuia care are doar 30 de ani ar trebui să i se replice: «Încă nu ai nici 40 de ani». Pentru că cei care vroiau să-L convingă de eroare cu siguranță nu I-ar fi mărit numărul anilor cu mult peste vârsta pe care o atinsese deja, ci ar fi menționat o perioadă apropiată de vârsta reală, fie că o cunoșteau din vreun registru public, fie că ar fi făcut o presupunere bazată pe observația că era mai vârstnic de 40 de ani. Desigur El nu putea să fi avut doar 30 de ani, pentru că ar fi lipsit de rațiune să presupunem că aceia se înșelau cu 20 de ani, atunci când încercau să dovedească ce tânăr e față de vremea lui Avraam” (Împotriva ereziilor 2.22.6).

De altfel, din Evanghelii nu se poate deduce perioada exactă a propovăduirii. La sinoptici e un singur Paște menționat, pe când la Ioan sunt trei asemenea sărbători anuale, de unde s-a dedus că la cei 30 de ani câți avea Iisus Hristos la Botez trebuie să adăugăm alți 3, ca să ajungem la vârsta de 33. Totuși, trebuie remarcat că Luca nu vorbește de fix 30 de ani, ci aproximează vârsta botezului: „Și Iisus Însuși era ca [gr. hōsei] de treizeci de ani când a început…” (Luca 3.23).

De altfel și cronologia obișnuită în studiile biblice ridică puțin vârsta lui Iisus. El S-a născut cu adevărat… înainte de Hristos. Regele iudeu Irod cel Mare a murit în anul 4 îdHr., or exact în vremea acestuia S-a născut Iisus Hristos, așadar în anul 6-5 îdHr. (înainte de Hristos). Răstignirea este în general pusă în anul primăvara (luna aprilie) a anului 30. Așadar, chiar după cronologia obișnuită din spațiul academic, Iisus Hristos avea vârsta de 35-36 de ani.

Perspectiva Sfântului Irineu este însă mult mai interesantă, mai ales că el invocă pe lângă Evanghelia după Ioan și mărturia bătrânilor: „Cei care îl cunoșteau în Asia pe Ioan, ucenicul Domnului, spuneau că Ioan le-a transmis acea informație [despre vârstă]” (Împotriva ereziilor 2.22.5).

6 comentarii

 1. Și eu m-am întrebat dacă nu cumva Sf. Irineu are dreptate – e foarte aproape de vremea apostolilor și a fost ucenic al Sf. Policarp, ucenic direct al Sf. Ap. Ioan. Îmi pare că e cea mai credibilă sursă pe care o avem.

  Apreciază

 2. Dacă am fi de acord cu supoziția, ar trebui să avem câteva semne de întrebare: De ce nu există mai multe surse despre viața lui Hristos și doar Evangheliile? Oare a propovăduit Hristos timp de 3 ani, sau 20 de ani? Și dacă da, de ce avem atât de puține date?

  Apreciază

  • Asta e antichitatea, surse puține. Oricum, datele despre Iisus Hristos nu sunt mai puține comparativ cu altele din perioada respectivă. Faptul că s-au scris biografii ale Lui la 40-50 de ani de la moarte e de-a dreptul remarcabil.

   Apreciază

 3. Da, așa este, poate că va fi atins vârsta de peste 40 de ani. Dar Stefano Fedalto si alți savanți, deja din 2000 au demonstrat că anul 0 este anul nașterii, că sf. Dionisie nu a greșit calculul, că 748, etc sunt greșite ele, dar bibliștii nu renunță la eroare , ca și la multe altele, căci ar trebui să-și arunce cărțile la coș.

  Apreciază

  • Iertați-ma, nu exista anul 0. 0 e doar un punct, nu o perioadă. Daca actualul calendar nu e greșit, ce facem cu afirmația evanghelica a nașterii lui Iisus în vremea lui Irod? Or, Irod a murit în anul 4 idHr

   Apreciază

 4. Dipticele spun ca Sf. Petru a înființat biserica din Antiohia în anul 34. Iar Pilat a fost guvernator între anii 26-36..daca adunam și eroarea celor 4 ani… Ce dă? 🤔🤔

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s