O idee pentru cadoul de Crăciun – cartea lui Howard Vos, Obiceiuri și tradiții din vremurile biblice

Editura Casa Cărții din Oradea a publicat în acest an, în traducerea Romanei Cuculea, o excelentă incursiune în lumea biblică scrisă de regretatul profesor de arheologie și istorie biblică Howard Vos de la King’s College din Londra. În special pentru spațiul anglo-american, editurile cu profil biblic au reușit să creeze în timp serii de enciclopedii, dicționare și comentarii pentru publicul general interesat de Scriptură. Pe lângă Nelson’s Illustrated Bible Dictionary (Dicționarul biblic ilustrat de la Nelson), pe lângă diverse ediții de studiu ale Bibliei sau comentarii biblice generale cum este Believer’s Biblie Commentary (Comentariul biblic al credinciosului) al lui William McDonald, editura Thomas Nelson a publicat și un ghid intitulat Nelson’s New Illustrated Bible Manners and Customs, cel despre care vorbesc acum (ediția engleză e din 1999).

În mod similar, editura Baker Academic are o enciclopedie echivalentă, intitulată The Cultural World of the Bible a lui Victor Matthews, editura Moody Press – Manners and Customs of Bible Lands a lui Fred Wright și The New Manners and Customs of Bible Times a lui Ralph Gower, Bridge-Logos – The New Manners and Customs of the Bible a lui James Freeman, iar editura Broadman and Holman – Manners and Customs of Bible Times, a lui Paul Enns. Variantele cu „new” nu sunt altceva decât ediții îmbunătățite. Avantajul unor asemenea lucrări este că acoperă toate perioadele din Biblie. O altă abordare, mai limitată, este oferită de cărți precum Life in Biblical Israel a lui Philip King și Lawrence Stager, mai tehnice din perspectivă istorică și mai ales arheologică, dar mult mai limitate în timp.

Cartea lui Vos face parte din categoria generală, cuprinzând istoria acoperită de întreaga Biblie. Dincolo de capitolul introductiv, are 20 de capitole, care înseamnă tot atâtea panorame ale vieții din diverse perioade, începând cu viața din cetatea Ur din vremea patriarhului Avraam, viața în Canaan în vremea patriarhilor, viața în Egipt în timpul șederii fiilor lui Israel acolo, perioada călătoriei prin pustiul Sinaiului, viața din Țara Făgăduinței în vremea lui Iosua și a judecătorilor, viața în vremea monarhiei unite (regii Saul, David și Solomon), viața în regatul nordic Israel, viața în exilul asirian, viața în regatul sudic Iuda, viața în exilul babilonian, viața din perioada dominației perse, viața de la începutul perioadei elenistice (Alexandru și diadohii), viața din perioada Macabeilor, viața din vremea lui Iisus sub stăpânirea romană, situația din Siria și începuturile Bisericii, situația din Cipru, Asia Mică, Grecia, Malta și, în sfârșit, Roma și Italia.

Howard Vos a participat la campanii arheologice încă din anii 60, a urmărit bibliografia nesfârșită din domeniu și a adoptat o poziție echilibrată. De altfel, apără chiar poziții conservatoare, cu nașterea lui Avraam plasată în 2166, ceea ce îl plasează pe patriarh la apogeul dinastiei a III-a din Ur, când cultura sumeriană a avut o ultimă perioadă de glorie. Profesorul Vos are răbdarea să prezinte de fiecare dată informații bogate despre geografie, politică, religie, armată, precum și aspecte din viața de zi cu zi ale oamenilor din fiecare perioadă discutată (locuința și mobilierul, alimentația, vestimentația, viața socială și de familie, meseriile, călătoriile și comerțul). Fiecare dintre cele 20 de panorame istorice sunt însoțite de mici excursuri și mai ales de imagini, iar autorul ne spune că a cunoscut cu mici excepții toate siturile arheologice discutate.

Avantajul acestei lucrări este și acela că poți urmări capitolele pe măsură ce citești sau recitești Biblia. Cele 20 de capitole se desfășoară cronologic, iar cărțile biblice care au legătură cu perioada respectivă sunt indicate clar în titlu (vezi de pildă: „Capitolul 12: Viața sub stăpânirea persană (2 Cronici 36; Ezra; Neemia; Estera; Daniel 6; Hagai; Zaharia; Maleahi”). Poate că un ajutor foarte potrivit pentru cartea profesorului Vos ar fi Manualul biblic al lui Pat Alexander (în engleză The Lion Handbook to the Bible), acesta din urmă având toate imaginile color. Cred că citirea corelată din Manual și din cartea lui Vos ar reprezenta în momentul de față cea mai bună metodă de lectură biblică privată, chiar fără profesor, pentru cei interesați din publicul larg.

Eu recomand cartea și studenților de la teologie, care au acum la dispoziție pe lângă Comentariul biblic al credinciosului (Believer’s Biblie Commentary al lui William McDonald, de care am amintit și pe care studenții s-au obișnuit să-l folosească frecvent la lucrările de seminar) și această carte despre contextul de viață al oamenilor din vremurile biblice.

4 comentarii

  1. Apreciez. Cartea Cărții face servicii bune creștinismului românesc, iar cărțile care promovează încrederea în istoricitatea Bibliei sunt foarte binevenite astăzi. Marile probleme cu care se confruntă astăzi credința creștină sunt interconfesionale.

    Apreciază

    • Domnul meu, promovarea unei manipulari, rostogolirea ei este la fel de toxica pentru oameni ca si manipularea in sine…Marile probleme ale crestinismului astazi si intotdeauna sunt ca el foloseste exclusiv metode de manipulare si ca minte oamenii. Ce anume numesti tu „istoricitate” a bibliei? Faptulca in geneza scrie textual ca Terra e mai batrana decat Soarele si stelele, este tot o „dovada” a istoricitatii bibliei sau este un argument contra?

      Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s