Făgăduința Duhului Sfânt

Pogorârea Duhului Sfânt înseamnă un adevărat botez al Apostolilor, nu în apă ca botezul lui Ioan, ci în Duhul Sfânt: „Ioan a botezat cu apă, iar voi veți fi botezați cu Duhul Sfânt” (Fapte 1.5). Este foarte interesantă o gradație a activității apostolilor din această perspectivă.

Mai întâi, putem spune că Apostolii ca iudei cunoașteau textele Scripturii despre Mesia. Le interpretau însă după înțelegerea acestora din iudaism din vremea respectivă: Mesia va fi un descendent din David, care va restabili împărăția pământească a lui Israel, alungându-i pe romani. Mesia rămânea un simplu om, rege uns de Dumnezeu, dar nimic mai mult. Este de altfel profilul lui Mesia încă așteptat în cercurile conservatoare din iudaism pănă astăzi – vezi cele treisprezece articole de credință la Moise Maimonide (1135-1204), care la ultimul punct afirmă: „Cred cu o credință fermă în venirea lui Mesia și chiar dacă el întârzie să vină, eu îl aștept”.

În cele două lucrări ale sale, Evanghelia și Faptele Apostolilor, Luca notează o creștere graduală a apostolilor. Mai întâi, întâlnim o creștere în înțelegere. Chiar la finalul Evangheliei, Iisus înviat li Se arată ucenicilor și le-a explicat: „Acestea sunt cuvintele pe care le-am grăit către voi fiind încă împreună cu voi, că trebuie să se împlinească toate cele scrise despre Mine în Legea lui Moise, în proroci și în psalmi” (Luca 24.44). Ucenicii deja știau acele profeții, dar nu le înțelegeau cum trebuie. Rămăseseră încă la înțelegerea iudaică a lucrurilor. Acum, Hristos „le-a deschis mintea ca să priceapă Scripturile” (Luca 24.45).

Acest aspect este foarte important. Înseamnă că ei pot vedea acum că profețiile Vechiului Testament au anunțat nu doar un rege davidic, ci și un rege-Dumnezeu care stă pe tron fiind uns de către Dumnezeu din cer (Psalmul 44.8-9). Acest rege mesianic Se ridică la cer întocmai ca Dumnezeu (Daniel 7.13). El e Fiul lui Dumnezeu nu doar simbolic, cum era regele din Ierusalim, ci fiind născut din veac (cf. Psalmul 2.7).

Dar cunoașterea teoretică are nevoie și de punerea în practică. Apostolii trebuie să stea liniștiți în Ierusalim și să aștepte a doua promovare: botezul Duhului. Abia atunci vor primi puterea, adică autoritatea mărturisirii acestor adevăruri de credință. Hristos înviat petrece cu ei vreme de 40 de zile vorbindu-le despre împărăția cerurilor (Fapte 1.3), așa cum poporul lui Israel a avut nevoie de 40 de ani de petrecere în pustie pentru a învăța cele Zece Porunci ale Legii lui Moise.

Pogorârea Duhului în ziua Cincizecimii nu este altceva decât schimbarea inimii pentru Apostoli pentru a pune în practică cele înțelese. Acum primesc putere de sus (ex hypsous dynamis) (Luca 24.49), văzută ca un botez în Duhul (Fapte 1.5).

Botezul în Duh al Cincizecimii se repetă la fiecare botez al unui creștin (Sf. Ambrozie de Milano, Despre Duhul Sfânt 2.2.21-22). Aceasta înseamnă că fiecare dintre noi am participat la darurile Cincizecimii, daruri pe care ni le reînnoim ori de câte ori participăm la Sfânta Liturghie, unde preotul se roagă în taină: „Doamne, Cel ce ai trimis pe Preasfântul Tău Duh, în ceasul al treilea, Apostolilor Tăi, pe Acesta, Bunule, nu-L lua de la noi, ci Îl înnoiește întru noi, cei ce ne rugăm Ție”, iar puțin mai târziu: „Încă, aducem Ție această slujire cuvântătoare și fără de sânge și Te chemăm și Te rugăm și cu umilință la Tine cădem: Trimite Duhul Tău cel Sfânt peste noi și peste aceste Daruri, ce sunt puse înainte” (Liturghia Sf. Ioan Gură de Aur).

2 comentarii

 1. În Copilăria mea ,școala se afla chiar in curtea unui sfânt lăcaș . Cu timpul ,îmi facem un joc, atunci când nu aveam timp de petrecut in biserici, măcar ,să ascult cu atenție pe ce moment al spuselor preoțești ajung in biserică, și să mă ghidez după aceste îndemnuri. Duhul Sfânt e foarte prezent în asemenea jocuri,,,și pretutindeni. Mai ales că DUMNEZEU plutea cu Duhul pe deasupra apelor, cu mult înainte de a ne fi Creat .
  Duhul ce intervievează pe Iisus funcționează pe același principiu cu Cel din Carte lui Iov : chestiuni,chestionări, teste asupra cotei( notei ) teologice la care se află Omul …
  I

  Apreciază

 2. Cât de viu apare ZAHARIA preotul ,soțul Elisabetei verisoare Mariei, maica lui Iisus
  Acest Zaharia era atât de plăcut înaintea Domnului deoarece ținea bine rînduielie, iar îngerul i-a stat înainte cu ocazia sărbătorii parfumului

  Parfumul străbate secolele . Preotul ține bine sărbătorile ce educă simțurile. Fără educarea simțurilor nu poate evolua Omul
  Parfumul- simțul olfactiv ..și toate simțurile

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s