Psalmul 141: Pierit-a fuga

Îmi propun să discut câteva texte mai neclare din Psaltire, mai ales că este o carte intens folosită ca bază a rugăciunilor.

Psalmul 141 face parte din așa-numitul Kekragarion de la Vecernie („Doamne strigat-am”), adică grupul de psalmi 140-141. Ortodocșii se întâlnesc foarte des cu el la slujbă. Dar un text din el sună straniu. În traducerea sinodală a Psalmului 141 citim: „Luat-am seama de-a dreapta și am privit și nu era cine să mă cunoască. Pierit-a fuga de la mine și nu este cel ce caută sufletul meu” (versetul 4). Problema o ridică partea a doua a versetului. Ce se înțelege din el? La o lectură oricât de atentă se înțelege că psalmistul constată că nu mai este pus pe fugă, pentru că cel care îl prigonea, care îi căuta sufletul, a dispărut. Totuși, dacă citim în context, observăm că el tocmai își mărturisea singurătatea, nicidecum liniștea sufletească. Dacă citim în continuare, vedem că el își găsește nădejdea doar la Dumnezeu (v. 5).

De fapt, textul „Pierit-a fuga de la mine și nu este cel ce caută sufletul meu” este tradus exact pe dos. Traducerea calchiază textul grec, care reprezintă o traducere aproximativă. În realitate, recursul la textul ebraic lămurește situația. Nu este vorba de „fugă”, cât de „loc de refugiu”, iar „cel care caută sufletul meu” se referă la cineva care caută binele sufletului meu, deci căruia îi pasă de mine. O traducere mai bună ar fi: „Pierit-a refugiul meu și nu mai este cine să se îngrijească de sufletul meu”. Ideea coincide cu prima parte a versetului: „Luat-am seama de-a dreapta și am privit și nu era cine să mă cunoască”, deci psalmistul a ajuns complet singur, este ignorat de toți și nu mai are la dispoziție niciun refugiu pământesc. Din această stare de părăsire totală el strigă către Dumnezeu.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s