De când e David efraimit?

Efraimit înseamnă membru al tribului Efraim. Citind în Biblia Sinodală, găsesc cu surprindere pasajul din 1 Regi 17:12, în care se spune: „David era feciorul unui efraimit”. Știm sigur că David era din tribul Iuda. Îmi închipui că poate este o tradiție secundară care îmi scăpase și dau năvală la textele sursă să verific.

Nici pomeneală. În ebraică avem „efratit”, iar în Septuaginta acest pasaj lipsește, fiind însă completat din recensiunile lui Origen și Lucian, tot cu „efratit”. Este cu totul altceva: înseamnă din Efrata, un alt nume al Betleemului.

Verific Biblia de la București, din 1688. Și aici găsesc varianta corectă „efrathean”. La fel și în Biblia din 1914, prima Biblie sinodală. Atunci îmi zic: Să vezi că traducătorii de la 1936 au amestecat nu numai sursele, ci și sensurile. Mă năpustesc cu gândul că i-am descoperit.

Dar, surpriză. Găsesc și în a doua Biblie sinodală același cuminte „Efratean”. Adevărul că celelalte Biblii sinodale de după 1936 au parte de corecturi tacite operate de diverși revizori. Corecturi și „corecturi”. Nu am edițiile respective la îndemână (dezavantaj al carantinei). Însă un lucru e cert. David e efraimit după 1936.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s